sumber tenaga

Thursday, April 8, 2010

Sorry

Banyak blog yang aku terokai mereka menulis tentang cinta, soulmate, buah hati, apple, itu, ini, dan yang sama waktu dengannya.

Kenapa?

Tanyalah meraka. Saya tak tau. Tak mau tau.

Maaf jika blog ini tiada unsur-unsur tersebut. Bukan niat di hati untuk berbuat begitu.

Tapi saya ada 'otak'! Walaupon kadang-kadang dia macam celaka, gampang, babi, sial tapi dia tetap akan ada bila masa saya susah atau senang. Setia betul kan?

Kalau saya buat salah, dia akan tegur saya. Kalau saya tengah pikir bukan-bukan, dia akan memaki saya. Tapi kalau dia pulak buat salah saya akan terajang dia kuat-kuat dekat kepala. Mana boleh makan tuan. kehkehkeh

pemberitahuan: otak adalah sekadar imaginasi saya. tidak lebih dari itu. kan otak?

*

Tepat jam 1305 WIB tadi aku ke perpustakaan FK. Mahu berkelana di situ sebentar memandangkan aku tersalah kelas sore tadi. Sesudah menunaikan solat zohor aku cepat-cepat pakai sepatu nike hitam dan cargas ke tempat yang dihajati.

Sampai ja kat depan pintu transparent tombol patah yang tertulis push/dorong, aku cuba untuk tolak pintu tersebut. Tersekat. 

"Aku silap baca ka ni"

Kali kedua aku tarik pulak. Tersekat jugak. 

"Isk, apa hal pintu ni. Takkan USU dah kaya kot nak pasang pintu ada password"

Kali ke tiga aku slide pintu tu, mana la tau pintu sliding door. Tersekat buat yang ketiga kalinya. Aku sabar. 

Tiba-tiba aku nampak kelibat orang melalui pintu transparen tersebut. Melalui pengamatan susuk tubuh aku agak mesti cewek. Pintu dibuka. Memang sengaja dikunci rupanya. Aku tersenyum puas.

"Dik, baru jam berapa ini?! Perpus lagi di tutup. Bacain di pintu ini. Rehatnya sampai jam brapa?!"

Cewek perpus tu tanpa bagi warning terus memaki hamun aku. Dalam hati aku berkata "WTF". Apa masalah cewek ni. Aku pon mengikut apa yang disuruh mengeja satu-satu notis yang ada. 

"Jam 1200 sampe jam 1300 kak" kata aku sambil senyum-senyum kambeng. Aku yakin aku di pihak yang benar.

Cewek tu jadi gelabah. Dia belek pintu tu 5-6 kali. Berpeluh-peluh ketiak dia belek. Then dia terperasan kertas notis yang baru ditampal entah bila terbalik. Menghala ke dalam perpus. Memang orang dalam ja boleh baca 'rehat dari jam 1200 - 1315'. Orang luar menjadi mangsa. Muka dia merah bukan kepalang lagi.

"Kok ya pun jangan di tolak pintunya kuat-kuat kali!" katanya mahu meng cover malu sendiri.

Aku bertambah terpinga-pinga. Apa aku dah buat. Kalau betul kau tengah rehat, makan, bergosip, mengata, berpacaran pon jangan la marah-marah orang lain. Kang aku bagi makan kasut terus kau rehat sampai ke sudah. Sapa mahu disalahkan?

Tanpa kata aku usya mata dia sedalam-dalamnya sampai dia kena sawan babi. Ambik kau. Sapa suruh tak mengaku salah. Mati masuk neraka. Padan muka. 

Dengan senyuman tipis aku berjalan menyusuri orang ramai yang sedang mengurumuni cewek tu kena sawan.


14 ketul ta*i:

Ikmal Fayadh said...

hoi! apa apple-apple??

usus kecik said...

haha, bukan apple anda. orang lain punya. peace

wh0 am I~~ said...

garang nye own ni..biasa la kakak usu mmg cm2 la.

usus kecik said...

itulah. buat baik dibalas baek. sapa suruh dia buat jht.haha

AnAv ^^ said...

wah,
usha mata dalam2..
dr mata jatuh ke hati..;D
haha..

usus kecik said...

itu kau dengan jefri.kehkehkeh

Anonymous said...

stylo la cita lu mat.. mmg gaya wali band..haha

usus kecik said...

ini aku pasti siapa.

abang rambut kan. hahaha

Anonymous said...

kenapa tak tulis pasal cinta2? teringin jugak nak baca awak tulis pasal cinta
:)

usus kecik said...

itulah. belum masanya lagi kot. tah

Anonymous said...

belum masanya?
tak mungkin tak ada pengalaman sebelum ini?
;)

usus kecik said...

oh, pengalaman disimpan di dalam otak. biarlah disitu. tiada siapa yang nak ambil tahu. tak mau tau. buat apa nak tau.

Anonymous said...

hahahahaha..cmne ko bleh kenal aku mat? lu stylo la..hahaha
abanng rambut..babi3x

rhapsody LiN said...

ahahahha... pndai gak ko xpress apa ko pk..